top of page

ТЕСТЪТ С МУХАТА / част трета / „Свободата да Бъдеш“, 2018*

Updated: Nov 30, 2022

*темата за медитационната практика Випассана бе част от програмата на фестивала „Свободата да Бъдеш“, 2018
Beautiful sunset on the beach and meditated woman


Живата Випассана

Много често в беседите си С. Н. Гоенка набляга на факта, че Випассана няма никакъв смисъл, ако не намери приложение в реалния живот. Да останем осъзнати и да устояваме на цялата бъркотия около нас, създадена от яростните ни опити да „развържем възлите“. Устояваме, защото сме се научили как да пестим силите си, как да регистрираме “възлите” и как да подходим към “разплитането” им. Медитирайки е лесно, но попаднеш ли в битовата въртележка, нещата стават по-трудни за фиксиране. И тогава идва една магическа дума, която светва в главите на “посветените”, на практикуващите. Тази дума е Аничча.

Магичната дума “Аничча”

Тя е нещо като „абра кадабра“. Не знам дали „абра кадабра“ действа винаги, но знам, че “аничча” работи. “Аничча” означава “непостоянството на всички неща”. Тази дума се повтаря много пъти, докато тренираме и работим по усъвършенстването на Випассана. Но най-хубавото е, когато в реалния живот започне да ни се появява в главите точно, когато трябва. За да ни напомни за най-важното – непостоянството и преходността на всяко едно нещо в живота ни.

Вероятно знаете притчата за царя, който имал много проблеми и бил много болен, и онзи странник, който го излекувал като му подарил пръстен. Пръстенът не бил вълшебен. На него просто пишело – “и това ще мине”. Ето така работи и “аничча”, като ни напомня – “и това ще мине”.

Защо медитирам? И как това ме прави щастлива?

Да си представим, че пълното отдаване на обучението Випассана накрая би те довело до съвършенството на медитиращия или така нареченото “просветление” (което даже не мога да си представя). Сега нека метафорично го отнесем към пътя, по който върви един млад човек в обучението си – от бебе до 18 годишна зрялост. Тогава аз след моите 3 пълни 10-дневни медитации, т.е. 300 часа медитация, плюс още няколко пъти по толкова пр