top of page

В кораба на житейския кръговрат / Калина Радичева за 8for8

Актуализирано: 14.06.2022 г.



Денят е 8 април 2021. В ранна утрин се отправям към един ден на мълчание и медитация с Биляна в нейната програма 8for8. Биляна е мой приятел, съратник, съмишленик. Винаги й се доверявам напълно и винаги извличам от това доверие най-чудесни резултати. Тръгвам към обещанията на този особен ден без очакване и с много надежда. Надеждата, че ще се отпусна и разтворя в секундите на следващите осем часа и в сигурните ръце на верен приятел, че това изтръгнато от безкрая време с нея и останалите участници ще изчисти умората ми, ще подреди мислите, ще ми подари нещо ново и неочаквано.


С Биляна вървим по общ път заедно и поотделно вече много години. Всичко, което тя случва в 8for8 ми е добре познато. Знанието за времето прекарано в мълчание и двете носим от няколкото си участия в десетдневните Випассана курсове. Йогата на малките движения ценим и практикуваме отдавна. Медитацията с визуализация ни е любимо убежище от клопките и илюзиите на реалността... Какво ли още би могло да се случи?

Този път тя ще води мен. Цял ден. Отвежда ме първо в пространството на вътрешния ми храм. О, чудо! Виждам го съвършено променен и нов. Не ми беше хрумвало, че има нужда от ремонт, че някаква невидима сила вече се е погрижила за промяната, а Биляна просто ме отвежда в центъра му и ме оставя, за да се насладя на една от най-разкошните гледки. Последвалото време от този приказен ден преминава под знака на великолепието на моя вътрешен храм и няма да го преразказвам подробно, защото не подробностите на моето лично преживяване са важни сега. Това, което остана ми е важно.


Въпреки, че познавам Биляна и нейните качества отдавна, този ден ми даде да усетя енергията ѝ с клетките си по един нов начин. Усетих я като капитан на кораб, който отплува от един бряг и акостира на друг, а по пътя всичко е точно. Този кораб няма да загуби посоката, ще премине през бурите, ще заобиколи внимателно айсбергите, екипажът ще се погрижи за пътниците по най-добрия начин и всички ще пристигнат живи и здрави, и което е най-важното – обогатени и обновени. Всеки ден е едно отплуване към деня и акостиране в нощта. За мен мисията да станем добри капитани на кораба на този наш житейски кръговрат е най-важната сред всичките ни житейски мисии. Благодат е, в дни на умора и нужда от подкрепа, да можем с пълно доверие да предадем руля на приятел като Биляна и спокойно да съберем силите си.

Благодаря, Билянка!

Да си пожелаем още много успешни, радостни, вдъхновяващи отплувания и акостирания заедно.




270 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page