work_logo1.jpg

АЗ СЪМ... епизод #3 

Всички теми, свързани с пътя на всеки един от нас към разбирането на смисъла на "АЗ СЪМ" са важни. Но има една, която при мен специално изпъква като най-важна. Може би, защото най-трудно се справих с нея или защото все още работя по това да смирявам егото си, за да ми позволи да извадя от себе си наистина по-добрата ми същност. И да, това е темата за осъждането и приемането.

Помислете…

Колкото пъти на ден вадите червен картон и го насочвате към някой или нещо?

Колко пъти в главите ви звучи това, че не искате да знаете, не искате да се товарите и не се интересувате от това, какво се случва на човека, който осъждате и през какво преминава той точно в този момент?

Колко пъти сте се опитвали да разберете ситуацията на другия човек?

Колко пъти сте се разочаровали, защото имате нереалистични очаквания към някой?

А мислите ли си, че сте нещо повече от другите?

Или че вашата гледна точка е единствената?

За да спрем или да намалим случаите, в които посягаме към червения картон, първо трябва да започнем да се учим да приемаме. Не да се примиряваме, да приемаме. И най-важното – да приемем себе си. И след като го направим и осъзнато разберем себе си, да тръгнем по пътя да променим това, което не ни харесва. Това, което ни пречи. Това, което вместо да ни кара да вървим съзидателно напред и нагоре, ни кара да буксуваме.

 

Тук сме, за да изживеем животите си смислено и красиво. А в осъждането към другите няма нито един градивен и красив елемент, освен този, че когато го правим и го осъзнаваме, ние започваме да променяме в себе си точно това, което не харесваме в другите.

В това е красотата - в осъзнатостта и промяната. И ако всеки един от нас направи този наистина красив акт за себе си, няма съмнение, че част от мисията му е изпълнена - да направи така, че този свят да стане наистина едно по-красиво място. А това всички го искаме, нали?

 

Гледайте. С Ива Дойчинова, която е мой гост и честно разказва за нейната трансформация, За нейната лична работа с високомерието и осъждането. И дали все още има в джоба си червени картони и колко често ги използва...

7 медитации за практикуване на 7-те закона за успех  / вижте тук

АЗ СЪМ... епизод #2 

Колко пъти сте си казвали „Да, бих направил това, но ме е страх...“ А знаете ли, какво точно е страхът?

Страхът е важна част от нашата интуитивна система. Предпазва ни от всичко, което възприемаме за нараняващо. Страхът ни възпира да не се втурнем сред летящите автомобили или да скочим от високо. Но ако страхът ни пречи да развием потенциалите си – имаме проблем. Даваме му власт да смаже мечтите и душата ни. Страховете, с които се обграждаме са многостранни – страх от отхвърляне и изоставяне, страх от критика и провал, страх от промяна… Страх от смъртта. Често ги наричаме и с различни имена – тревожност, стрес, паника са някои от тях. Проявленията им са много и с различен интензитет за всеки. И ако страхът, който съхранява живота ни е добър за нас, то другият ни парализира, докато не преминем през него.

Кога е моментът да обърнем внимание на себе си и да започнем работа със страховете си? Защо осъзнаването помага за това? И защо преодоляването на страховете е огромна крачка към достигането на честния отговор на въпроса “Кой съм аз?”

АЗ СЪМ... епизод #1

В първото издание на дигиталния формат поставяме основата на това, което изпълва смисъла на израза „АЗ СЪМ“:

- Каква в връзката с осъзнаването?

- Защо точно осъзнаване?

- Как може всеки да отговори на основния въпрос – КОЙ СЪМ АЗ?

- Защо това е важно и как може да повлияе на живота на всеки дръзнал да го направи?

 

Коя е Калина Радичева? Калина Радичева е юмейхо терапевт и преподавател пети дан, йога учител, преводач и съосновател на фондация “МС - Мога сам”. Калина е и основният човек, който води програмата "План да Бъда". Личната си йога практика започва през 1992 г., а през 2010 г. завършва курс за йога учители в световната столица на йога - Ришикеш (Индия). От 2005 г. изучава японския терапевтичен масаж юмейхо и той става нейна основна терапевтична практика. През 2009 г. среща Биляна Савова, което слага началото на техния общ път към основаване на фондация “МС - Мога сам”. За това време Калина Радичева работи с над 40 пациенти с множествена склероза, наред с хора с други диагнози. За лечебните ползи от юмейхо и йога Калина Радичева разказва в интервю за в. “Доктор”.