top of page

8FOR8 ОБРАТНА ВРЪЗКА / Александър Узунов за 8for8

Актуализирано: 14.06.2022 г.


Alexander Uzunov

Малко нестройно ще пиша. То и мисълта ми в осемте часа, прекарани заедно не вървеше по-стройно.


Има една дума kaumanek (кауманек). На какъв език - не помня, но знам, че в превод означава „просветление“. Срещнах я в една от книгите на Мирча Елиаде („Мефистофел и андрогина“), във фокуса на която попадат древните религиозни ритуали на различните култури по света (прилики/разлики/феноменология).

Сещам се и за една фраза Asato Ma Sadgamaya (Асато Ма Садгамайа), която в превод означава „От мрак въведи ме в светлина“ (Индия/ “Упанишади“).

При Кастанеда пак се говори много за овладяването на „несъзнаваното“ и интуицията.


Преди време с колеги от театъра си говорехме за това, че думите са резултат от сбора на мисли и чувства. Те са израз на идеи. Резултат, а не начална точка. Чрез тях се общува. Чрез тях се и лъже.

И като същества, обречени на това ежедневно да борим лъжата в себе си, добре е да имаме култура на езика (какво, защо казвам, на кого, за какво, etc.) По-приятно е да си заобиколен от хора, с които се разбираш от „половин дума“, както се казва.

Осемчасовото мълчание е едно нещо. Липсата на общуване е второ. Съсредоточих се малко повече върху второто, защото ми се видя по-сложно. Опитах се да постигна ефекта „хем си там, ама те няма“. Стори ми се, че така е най-честно спрямо предизвикателството. Лесно се бламира дейност, но е и трудно да си 100% концентриран в 100% от времето. В тази гранична точка между отпускане/усилие ми се стори най-интересно (думата интересно идва от латинското inter esse, което означава „между две неща съм“).


На моменти се самонаблюдавах, в други пък се чувствах безсмислен, но това си беше в реда на нещата.

Много хубаво водеше медитациите. Но това, че се познаваме не ми се отрази на степента на ангажимент към предизвикателството. И пак, когато разказваше и споделяше неща от своя си личен опит си припомнях, че нямам АБСОЛЮТНО никаква идея през какво си минала като трудности. Благодаря за споделянето още веднъж!

Благодаря и за поканата, и за ритника отзад!

Добра енергия, добри мисли, здраве и благодат!

С уважение.

А.


235 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page