top of page

Среда. Тяло. Съзнание... / Биляна Савова, сп.OM Yoga& Lifestyle, 2019

Updated: Mar 23, 2021

Статия от Биляна Савова за специалния брой на тема "На чисто" на списание OM Yoga & Lifestyle


Bilyana Savova

Среда. Тяло. Съзнание. Три компонента, които определят живота ни. Три компонента, които сами определяме в живота си. Три компонента, които със сигурност е добре да бъдат чисти.


Модерно и наложително е днес да се мисли, да се говори и действа в посока чистота. А чистотата на планетата е най-коментираната тема в световен мащаб. И да, модерно е да се живее с нулев отпадък. Но възможно ли е това наистина? Нулев отпадък!?

Признавам, че да живея с абсолютно нулев отпадък в средата, която обитавам, за мен е невъзможно. Вероятно има хора, които го могат, но те със сигурност са много, много малко. Темата вълнува и мен. И ме вълнува както в аспекта, свързан с мястото, където живея, така и в аспекта, свързан с мястото, което обитава съзнанието ми или душата, както искате го наречете. Но сега няма да говоря пряко за планетата. За нея говорят всички. Аз по-скоро ще се опитам да ви убедя, че можем да се погрижим за нея, ако първо се погрижим за себе си.

Ще ви да разкажа за моя осъзнат стремеж, който ме дърпа в посоката да живея с по-малко вътрешен отпадък, другия аспект на темата. Отпадъкът, който се трупа вътре в мен, който се определя и синтезира от моите мисли, реакции и изборите, които правя. По този път имам още много работа, но с голямо удовлетворение ще отбележа, че и доста неща съм свършила. Няма да цитирам мъдри думи на хора, учители, които наистина знаят и споделят закони и конкретни действия в тази посока. Пространството е изпълнено с тази мъдрост и може да се черпи денонощно. Аз ще ви споделя за моя опит и моите моменти. Моментите ми на осъзнаване на проблема. На отпадъка.


Осъзнаването – ключът към чистотата Всичко започна с осъзнаването на това как се храня. Първото, което разбрах, е, че тялото ми на физическо ниво е по-скоро кошче за боклук, отколкото "чиста и подредена къща", в която да съществува моето съзнание. Организмът ми, това гениално творение на природата, беше отровен. Беше тъпкан години наред с количества лоша храна, напитки, лекарства. И тази отрова, синтезирана надлежно във времето, се беше отложила по структурите на тялото ми. Даже не мога да конкретизирам точно къде. Според мен – навсякъде. Разбрах, че това е така и е фатално за мен, когато тялото ми се разболя и системите ми започнаха да отказват и да дават сигнали, че нещо трябва да се промени.

Осъзнах това по трудния начин. Но след като нямах знанието, мъдростта и примера за другото, нямаше как да се случи по-рано. И така, започнах с изчистване на физиката си. Започнах да се освобождавам от отровите, от боклука, натрупан в мен. Да изхвърлям всичко, което затлачваше жизнените процеси и ме правеше болна, уморена, недоволна, тъжна. Никога няма да забравя първите седем дни на първата ми изчистваща програма с олекотено гладуване с плодове и чай. Кожата ми беше бледа, устните също, тялото ми беше сковано в треска почти през цялото време. Нямах сили. Спях почти непрекъснато. Дори и плодове не ми се ядяха. Боляха ме зъбите и не можех да дъвча. Болеше ме гърлото и преглъщането беше усилие. Очите сълзяха. Ушите свистяха. Отровите излизаха от мен. С болка и доста неприятни усещания за цялото тяло. Но освен излизащите отрови, аз виждах много