top of page

ЙОГА НИДРА И САНКАЛПА



Йога нидра е мощна техника, която ни учи как да релаксираме съзнателно. При нея сънят не се счита за релаксация. Хората имат чувството, че релаксират, като потънат в някой удобен стол с чаша кафе, гледат филм или четат вестник. Всички тези занимания представляват само сетивно развлечение, а в действителност истинската релаксация е преживяване, което далеч надхвърля всичко това.


Йога нидра е систематичен метод за предизвикване на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. Терминът йога нидра произлиза от две думи: йога, която означава единение, или съсредоточено осъзнаване, и нидра, която означава сън. По време на практиката йога нидра изглежда, че човек сякаш спи, но съзнанието му функционира на едно по-дълбоко ниво на осъзнаване. По тази причина йога нидра често е наричана гпсихичен сън“ или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване.

В това гранично състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателните и несъзнателните измерения. Състоянието на релаксация при йога нидра се постига чрез обръщане навътре и отдалечаване от външните преживявания. Ако съзнанието може да се отдели от външното осъзнаване и от съня, то се превръща в нещо много мощно и може да се използва по редица начини – например за развиване на паметта, за увеличаване на знанията и творческите способности или за трансформиране природата на човека.


Санкалпа е санскритска дума, която може да се преведе като "решение” или "утвърждение”. Това е важен момент в йога нидра и мощен метод за трансформиране на личността, както и начин за даване на положителна насока в живота.

Практикуването на санкалпа в йога ни позволява да прекараме известно време в размисъл, опитвайки се да се настроим към това, което наистина искаме в живота, което ще ни донесе дълбоко удовлетворение и реализация. Това е фундаментална практика, защото осигурява основата за всичко друго. За да постигнем удовлетворение, което е в основата на здравето, се нуждаем от осъзнаване на нашата изначална цел, нашата дхарма, нашата истинска същност и какво искаме да постигнем в живота.

Санкалпата приема формата на кратко изречение, казано наум, което се запечатва в подсъзнанието, когато е възприемчиво и чувствително към самовнушения по време на йога нидра. Санкалпата трябва да се повтори не когато сте интелектуално активни, а когато умът е успокоен и притихнал. Решението, което вземате в началото на практиката, е като посяване на семе, а в края на практиката – като неговото поливане. Санкалпата е решението да станете нещо или да направите нещо в своя живот. Всеки има множество желания и амбиции, но повечето от тях се губят, изтощават или разрушават точно както би станало, ако разпръснете семена на различни места – някои може да се хванат, но повечето няма да успеят.

Как да формулираме санкалпата?

Откриването на санкалпата не е никак лесно. Санкалпата, която наистина ни приляга, отнема време. Някои хора я намират по-скоро, но други се объркват. Някои биха искали да добавят все нови и нови неща и се получава нещо като "Да бъда по-силен, по-любящ, по-умен, по-богат, да имам красив партньор” и други неща от този род. Този тип санкалпа може да създаде голямо объркване. Най-важното нещо при изричането на санкалпа е тя да бъде проста. Колкото по-проста е една санкалпа, толкова повече е в хармония с целта, която преследваме.

Санкалпата не е просто желание, тя е убеждение. Тя е вяра в самия себе си, вяра, че можеш да се справиш. Санкалпата не може да бъде "Искам да бъда такъв“ или "Искам да стана такъв“. Това е самозалъгване. Санкалпата е убеждението, че "Аз ще стана такъв“. Санкалпата е вяра и доверие в самия себе си, в собствените сила и кураж: "Имам това, следователно аз мога да стана такъв“.

Санкалпата не е просто да мислиш, че ще станеш такъв, но също така и да се стремиш да станеш такъв. Ако трябва да има една позитивна санкалпа в живота на хората, която да извиси духа и ума, най-добрата санкалпа е да усещаш любов и да виждаш себе си на мястото на другите хора.

„Ако всички ние можем да се поставим

на мястото на другите хора,

ако всички можем да споделим красотата

на истинската любов

с другите, не сетивната любов,

тогава светът може да стане по-красиво място.

Това трябва да бъде

нашата последна санкалпа в живота.”

Свами Сатянанда

За да стигнете до това състояние, започнете с някои основни неща: променете навиците си, променете ограниченията, които възпират вашия растеж. Опитайте да разберете себе си, наблюдавайте се, намерете блокажите си и започнете да ги преодолявате един по един. Оставете абстрактните идеи и недостижимите концепции без предварителна подготовка.

Когато се сблъскваме с болест, най-често е много лесно да намерим санкалпа като "Аз съм напълно здрав”. Оттук следва, че аз трябва да започна да правя нещо за своето здраве веднага, за да постигна тази цел. Това също е една отворена, безкрайна санкалпа, защото означава, че ще ставаме все по-здрави и по-здрави и няма граница колко здрави ще станем. Определено добрата санкалпа се връща към едно основно нещо, което е важно за нас, и ако го постигнем, ще получим всичко друго едновременно. Това е лечебната санкалпа. За да постигнем тази основна своя цел обаче, е добре да имаме мини санкалпи, които да използваме всекидневно. Може да имаме санкалпа "Днес съм концентриран” или "Днес ще направя медитацията си, без да заспивам”. Това е пътят за по-доброто холистично здраве на тялото и ума.


Санкалпата, или решението, е утвърждение, което правите, за да преодолеете някаква слабост, влияеща на вашето тяло, поведение и живот, а също и да пробудите всички сили, които усещате, така че ще ви осигурят вътрешен баланс и хармония. Вместо да си кажете "Аз ще откажа….”, добавете нещо като гАз развивам…” или "Аз изразявам своята позитивна същност”. По този начин може да направите санкалпа по свой избор и желание. Нека смисълът бъде такъв, все едно решението вече е станало реалност. Бъдете една крачка по-напред от това, което искате да постигнете.

Не се препоръчва да се използва за премахване на лоши навици.


По-добре е да изберете санкалпа, която да промени цялата ви личност, така че да станете по-уравновесен, щастлив и реализиран. Когато санкалпата се превърне в насочваща сила, всичко, което правите в живота си, ще бъде успешно.


Идеи за санкалпа

Всичко, от което имам нужда, идва при мен в точното време и по правилния начин

Обичам себе си.

Аз изглеждам добре.

Хората ме харесват, приемат и подкрепят.

Моята любов е безкрайна и безгранична.

Аз харесвам и се наслаждавам на живота си.

Доверявам се на интелигентността и интуицията в себе си.

Аз имам съвършено здраве и съм изпълнен/а с енергия и жизненост.

Всяка клетка в мен е здрава и изпълнена с енергия и жизненост.

Аз мога да лекувам себе си.

Аз съм изпълнен/а с любов и хармония.

Аз съм спокоен, уравновесен и позитивен.

Аз съм над всички ограничения.

Аз успявам във всяко начинание.

Аз съм великолепно същество и имам безкраен потенциал.

Аз говоря, мисля и действам позитивно и креативно.

Аз съм обичан/а и умея да обичам.

Аз умея да се грижа за себе си.

Аз прощавам за всичко и на всеки. Прощавам на себе си.

Аз взимам най-добрите решения и давам най-доброто от себе си.

Аз успявам да реализирам потенциала в себе си по най-добрия начин.

Аз заслужавам и получавам най-доброто.

Получавам блага отвсякъде и от всичко.

Живея в абсолютна хармония със света и със себе си.

Всичко в живота ми е наред. Всичко работи за мое добро.

Вратите за развитие са отворени пред мен и заслужавам най-доброто.


Из „Йога нидра” от Свами Сатянанда Сарасвати


ПРАКТИКУВАЙ ЙОГА НИДРА ВСЕКИ ДЕН. СУТРИН, ЗА ДА ВЛЕЗЕШ СПОКОЕН В ДЕНЯ И ВЕЧЕР, ЗА ПОДГОТОВКА ЗА ЗДРАВ СЪН.

4954 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page