top of page

ПРОЦЕП СВЕТЛИНА / Даниела Миховска за Plan to Be

Актуализирано: 6.01.2022 г.

Опит за кратък прочит на програмата:

Съблякох ризницата на суетата. Коленичих в себе си. И ангел бях, когато се изправих…



По-дългият прочит...

Програмата е преди всичко процес със сложна архитектура, напълно отворенa да приюти като в дом енергията на участниците. Създадена е с много вяра в съвършенството на душата, с уникално познание на мистичните учения и модерни психологически практики, с постоянстваща дисциплина и упорстваща воля за само-подобряване след всяко издание, с брилянтен екип от съмишленици. Боравенето с тези ресурси е изведено на нивото на изкуство.



Мястото е като метафора на самата програма: тишина, рамкирана от неподправените звуци на природата, сякаш сцена построена само за теб, на която физическото ти присъствие приляга като копринена дреха. Светът продължава да съществува глухо в началото, но после съвсем се стопява, за да даде пълното пространство на „тук и сега“. Участниците започват да присъстват първо като загадъчни релефи и неизменни скромни срещи на очите. И още на втория ден се ражда общност като избухнала обич, растяща с всяко ново утро, защото идва от най-дълбокото – това, което дори ти не познаваш в себе си. И знаеш, че не искаш мястото да си тръгва от теб.


Храната изненадва с нежна текстура, създадена да почувстваш всяка хапка. А хапките цениш, сякаш мислено прецеждаш през пръстите си като тънка нишка от вълнения облак на вретеното. Неусетно влизаш в режим, при който храненето вечер не ти липсва, а освободеното пространство ражда визуализации и сънища, които бързаш да запишеш за да напълниш мелницата на мечтите с нови метафори. И знаеш, че ще потърсиш рецептите за да ги прекроиш и споделиш.


Йога-преживяването е концентрирано, но и в същото време разнопосочно. Като звездна мъглявина, която се разраства в средата на тялото и прокарва уверено нишки до цялата ти повърхност и отвъд нея. Опитомяването на дишането и възпитаването на внимание към всеки малък детайл превръщат механиката на движение в свещенодействие, напомнят за раждането на смисъла и за смисъла на крепящите духа колони. Разговорът на старата и новата кръв зазвънтява на върха на пръстите ти, когато сърцето спира за миг. И откриваш медитацията, както никога досега. Сказката и хуморът присъстват като двойка любопитни наблюдатели, с които се сприятеляваш и каниш на разходка.


Юмейхо постига пълна рехабилитация на мускулите, тялото се разтваря като акварелна боичка в ръцете на терапевтите. Понякога се чудиш, кой стопля ръцете им - ту нежни, ту силни, ту лудо препускащи, ту затихващи, ту люлеещи, ту разтърсващи. И неизменно обличаш в цвят енергията им. Знаеш, че няма да поемеш назад в дните, в които не си се познавал.


Арт и поведенческите терапии следват релефа на деня и неговата тема. Арсеналът от практики и споделяне е многообразен, предлагащ интуитивен избор и дълбоко преживяване на упражненията. Не бързаш да бършеш сълзите, да укротяваш бурята в гърдите, да спираш да пишеш, пишеш, пишеш. „Разораването“ на дълбокото и „посяването“ на светлината рамкират ново познание и поведение като писмо, което отваряш и прочиташ с нетърпение всеки ден. Писмо, написано от теб до самия теб. И знаеш, че предстоящите дни ще започнат с благодарност, че те има, че се случваш в живота на другите. И прошка – неподправена!


Plan To Be е програма за модерната духовност. Тя е процеп светлина. От теб зависи колко широко искаш дa го разтвориш, може би в кръг като движението на Витрувиянския човек на Леонардо... Дължината на разперените ти ръце е равна на ръста ти, или може би ръстът ще надбяга ръцете, ако си събудил крилата си.


Plan To Be е духовна общност, която продължава да живее отвъд магичните 10 дни. Алхимичната сватба, която Биляна, Калина, Лили и юмейхо терапевтите сбъдват със звуците на съвремието, НЕЗАВИСИМО къде те е заварило неговото непостоянство.



МС - Мога Сам и Plan to Be / Generator - ФОНД "АНДРЕЙ"


Ако сте с диагноза множествена склероза и искате да бъдете част от програмата План да Бъда, за да направите първите си крачки към личната ви промяна и за да промените завинаги хода на диагнозата, можете да се възползвате от специалния "Фонд Андрей" - проект на фондация МС - Мога Сам и Plan to Be / Generator. Фондът е създаден в памет на Андрей Аврамов, за който можете да разберете повече ТУК. Този фонд ще съфинансира хора, желаещи да тръгнат по този път. Ще се отделят средства както за програмите План да Бъда и 8for8, така и за ритмична работа с психотерапевт, юмейхо терапевт, йога класове и медитация.


>>> За да кандидатствате, изпратете вашата история и мотивационно писмо на адрес ms@mogasam.org


Има много хора с МС, които минаха през програмите План да Бъда и 8for8 и повечето от тях постигнаха завидни резултати. Но не моментният резултат е важен, а това, че осъзнаха, че преодоляването на такъв здравословен проблем не е работа за един ден и не е в чакането да се намери вълшебното хапче, а работа, която е всекидневна, в ритъм и е комбинация от няколко важни стъпки.


Ками, Катя, Диди, Мина, Мила, Мария, Зори, Наско, Дани, Сиси, Ели, Поли, Гери, Ради... Много са. Благодаря на всички за доверието и смелостта.


>>> историята на Теодора - https://bit.ly/3HJUECp

>>> историята на Даниела - https://bit.ly/334gNw4

>>> историята на .... - https://bit.ly/33clcxe

>>> историята на Мария - https://bit.ly/3qX83QR

>>> 8for8 за хора с МС - https://bit.ly/3eTkGGO

П.П. Споделянето е част от терапията и изисква доста смелост. На някои им трябва повече време, за да го направят. Но със сигурност вече знаят, че колкото по-бързо се излезе от тъмнината на тайната на диагнозата, толкова по-бързо започва обратния процес. Защото, за да бъдем здрави ни е нужна светлината на истината. Към себе си. Бъдете!

Последни публикации

Виж всички
bottom of page