top of page

Моят План да Бъда / разказ на един участник с МС

Актуализирано: 6.01.2022 г.

текстът е написан от жената, която за 10 дни превърна двете „тежки букви“ МС в

Много Сила,

Много Самостоятелност,

Много Себеутвърждаване и

Много Сбъдване



pink stones and women hands

И така… датата е 29.04.2019г. Велик Ден! Наистина велик. Тогава започна едно от най-вдъхновяващите за мен преживявания, изпълнено с всичко. Вълнение и страх, надежда и съмнение, любов и обвинения, много въпроси започващи със защо, но и много дълбоки, откровени отговори. И всичко това в обещание със себе си, както се оказа - най-личната и интимна връзка. Така започна и продължава да се случва моят План Да Бъда. 10 дни, изпълнени с много трасформиращи практики за душата и тялото.

Нека да ви разкажа…

Сутрин се събуждахме с очакване на изгрева. На скалите. Много, много е силно да се раждаш всеки ден с появата на слънцето. След това започва 2 часа йога практика, което те зарежда с толкова енергия в цялото тяло, че не ти се иска да свършва. След чудесната закуска, очакваш Юмейхо терапията, която продължава да напомпва тялото ти с енергия. Следобяд – Арт терапии. Мотивиращи, трансформиращи, питащи, отговарящи. Много скрити емоции излизат наяве и ти става толкова по-леко. Вечерната медитация и дихателни практики те изпращат толкова лек и доволен в леглото, че единственото, за което можеш да си мечтаеш, е новият изгрев. И всичко това в Мълчание… За всички, включително и на мен, беше много странно как това ще се случи, но беше толкова хубаво, изненадващо и много пречистващо. В главата ти престават да жужат всякакви мисли и ти става едно леко и хубаво. А и остава доста време да попиташ себе си: “Как си?“

Тръгнах към това пътешествие с две букви в багажа МС – множествена склероза. Тежък багаж. Първата йога практика беше трудна, но с всеки следващ ден виждах и усещах голямо подобрение, все по-дълги разходки, повече устойчивост в мускулите, все по-успокоени мисли, все повече вяра. Много силно преживяване за мен беше, когато един ден Биляна ми донесе два големи, неравномерни камъка и пред очите ми показа как те прилепнаха един за друг. След това ме остави аз да опитвам. Нещото, което изглеждаше на пръв поглед невъзможно се случи в двете ми ръце. Трудно бих описала с думи това изумление и как се променя мирогледът след такава случка.

В тези 10 дни двете „тежки букви“ МС се превърнаха в Много Сила, Много Самостоятелност, Много Себеутвърждаване и Много Сбъдване…

Три месеца след това аз вървя все по-уверено към моето „съвършено здраве и съм изпълнена с енергия и жизненост“. (Свами Сатянанда)

Тръгнах си от това преживяване (всъщност още не съм си тръгнала) с много мир, много вяра, много по-малко страхове, много сила в тялото и сърцето, и с повече търпение. Както се вижда - тръгнах си разтоварена, но и доста натоварена с нов, вдъхновявяващ и доста по-лек багаж.

Благодаря на Биляна за тази идея, за осъществяването й, и най-вече, за това, че го преживях! Благодаря на Калина за всичката йога и медитация, на Ани за силното юмейхо и на Лили за арт терапевтирането ми. И на финала, но не на последно място : ) МНОГО СИ ЗАСЛУЖАВА!!!

Д.


МС - Мога Сам и Plan to Be / Generator - ФОНД "АНДРЕЙ"


Ако сте с диагноза множествена склероза и искате да бъдете част от програмата План да Бъда, за да направите първите си крачки към личната ви промяна и за да промените завинаги хода на диагнозата, можете да се възползвате от специалния "Фонд Андрей" - проект на фондация МС - Мога Сам и Plan to Be / Generator. Фондът е създаден в памет на Андрей Аврамов, за който можете да разберете повече ТУК. Този фонд ще съфинансира хора, желаещи да тръгнат по този път. Ще се отделят средства както за програмите План да Бъда и 8for8, така и за ритмична работа с психотерапевт, юмейхо терапевт, йога класове и медитация.


>>> За да кандидатствате, изпратете вашата история и мотивационно писмо на адрес ms@mogasam.org


Има много хора с МС, които минаха през програмите План да Бъда и 8for8 и повечето от тях постигнаха завидни резултати. Но не моментният резултат е важен, а това, че осъзнаха, че преодоляването на такъв здравословен проблем не е работа за един ден и не е в чакането да се намери вълшебното хапче, а работа, която е всекидневна, в ритъм и е комбинация от няколко важни стъпки.


Ками, Катя, Диди, Мина, Мила, Мария, Зори, Наско, Дани, Сиси, Ели, Поли, Гери, Ради... Много са. Благодаря на всички за доверието и смелостта.


>>> историята на Теодора - https://bit.ly/3HJUECp

>>> историята на Даниела - https://bit.ly/334gNw4

>>> историята на .... - https://bit.ly/33clcxe

>>> историята на Мария - https://bit.ly/3qX83QR

>>> 8for8 за хора с МС - https://bit.ly/3eTkGGO

П.П. Споделянето е част от терапията и изисква доста смелост. На някои им трябва повече време, за да го направят. Но със сигурност вече знаят, че колкото по-бързо се излезе от тъмнината на тайната на диагнозата, толкова по-бързо започва обратния процес. Защото, за да бъдем здрави ни е нужна светлината на истината. Към себе си. Бъдете!

206 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page