ИСКАМ ПАК / Теодора Алексиева за Plan to BePlan To Be / План да Бъда #5, хотел “Света Анастасия”, пролет, море – на един дъх разстояние, зелена морава, гора, хор от славеи – прекрасни, няма телефон, няма интернет, няма телевизия. Тишина и аз. Само Aз.


„Неведоми са пътищата Божии“ – как да не благодаря на срещата ми с множествената склероза преди няколко години, че ме накара да спра, да се огледам, да видя къде съм, какво правя, коя съм... Как да не й благодаря, че ме накара да намаля темпото и да се потърся.


Не съм привърженик на лекарствата и затова миналата година състоянието ми ме накара да вляза в интернет и да потърся алтернативни начини за изцеление. Начин да изляза от омaгьосания кръг, в който сама влязох – трудно движение и малко енергия, които ме караха да се движа все по-малко и по-малко, което обезсилваше тялото ми все повече и повече. Не МС беше виновна за това, а „рационалният“ ми ум, който ми казваше – „уморена си, седни, легни, не прави това, не прави онова...“ Омагьосан кръг. И така попаднах на сайта на Биляна Савова и програмата Plan To Be / ПландаБъда. Първото, което прочетох беше – никакъв телефон, никакъв интернет, без телевизия, пълно мълчание. Душата ми запя! Първата ми реакция беше да пиша до сайта и да се запиша.

И приключението започна...


Отидох със страх, че тялото ми е слабо, нямам енергия, как ще играя йога като нямам мускули, като не мога да пазя равновесие – „бла, бла, бла – е това е рационалният ум“ Ако знаеше само как ще се чувствам след 10 дни!

Там разбрах, какво ни причинява непрекъснатият бяг, шум, тревоги, страхове, стрес, мръсотия и непрекъснат поток от безполезна информация – в повечето случаи обикновенното ни всекидневие.


Море, тишина, славеи и програмата: йога - тренировка на тялото и ума, арт терапия – среща със себе си и тъмните ни коридори и страхове, юмейхо масаж – балсам за тялото, медитация – една вълшебна приказка. И всичко това в мълчание, тишина и ритъм.

Денят започваше в 05:30 с гонга на Биляна и вълшебния изгрев. Всяка сутрин беше различен и красив.

Йога. Калина, благодаря ти! Толкова точно и ясно обясняваш всички движения и пози, и ни наместваш. Още първия ден изчезнаха страховете ми – да, не се справях много добре, но поставих началото и всеки следващ ден беше по-добър, по-уверен и по-стабилен. Разбрах, колко важно е движението и макар, че в началото е по-трудно, с времето тялото ми укрепваше и се чувствах все по-стабилна. Походката ми също се стабилизира за това кратко време. Тялото ми се заздрави. А умът ми млъкна - блаженна тишина!

След това закуска – е не можах да му се наситя на този хумус и гуакамоле!

И сега следваше най-голямото предизвикателство за мен (само си мислех, че е йогата) - арт терапията. Срещата със себе си, с тъмните дебри и коридори на собственото ми Аз. Лили, ти си вълшебница! Така умело ни водеше в този лабиринт! Благодаря ти от цялата си душа! Така разчупи стените, с които се бях обградила и ме накара да видя неща и страхове, които ми пречеха от много години - някои от тях виждах, но ми беше по-удобно да се правя, че не ги виждам... Благодаря ти, че го направи по лек и много цветен начин, и особено за морското преживяване.


Нели – моята юмейхо терапевтка – и ти си вълшебница! След няколко дни ме попита как съм, как са краката ми, как ходя... Докато вървя обикновенно мисля как стъпвам, къде стъпвам, как си усещам краката и т.н. Е, след масажа не се бях замислила как са – много показателно! Усещах се по-стабилна, усещах тялото си по-силно.


И вечерта – вечерните медитации. С третата вълшебница – Калина. Благодаря ти, вълшебнице! Пренасяше ни в един друг свят – за мен беше като приказка. Със свещите, срещите с моя Аз, с душата, със свещените места във всеки от нас, с музиката на звънчетата накрая на вечерта... Показа ни, че всеки от нас е една необятна вселена и трябва да се грижим и обичаме всяка частица от себе си. Благодаря ти !


Тези 10 дни наистина промениха живота ми. Станах по-стабилна, усещах тялото си по-здраво, ума си по-спокоен, душата си - усмихната и щастлива. Бях намерила пътя към себе си, пътя към изцелението. Запомних чувството след тези дни и сега, когато изпадна в стресова ситуация просто затварям очи и се потапям в него. Действа! С пълна сила действа. Продължавам да ставам рано – това ми беше много трудно преди. Сега разбрах какво съм изпускала – ранната свежа, тиха утрин и един цял дълъг ден пред мен, по-свеж и по-ведър след йогата, и някак по-цветен!

Биляна – главната вълшебница! Благодаря ти за светлинката в тунела. Благодаря ти за тези 10 дни, които ме срещнаха със себе си и ми пренаредиха приоритетите, които ми дадоха сила и увереност, че всичко е в ръцете ми и тялото ми може да се възстанови, стига аз да му дам възможност за това.Благодаря, че ми показа какво е човек да повярва в себе си и да се обикне!

БЛАГОДАРЯ!

И мога да добавя само едно: ИСКАМ ПАК!


Теодора Алексиева