top of page

ИСКАМ ПАК / Теодора Алексиева за Plan to Be

Актуализирано: 6.01.2022 г.



Plan To Be / План да Бъда #5, хотел “Света Анастасия”, пролет, море – на един дъх разстояние, зелена морава, гора, хор от славеи – прекрасни, няма телефон, няма интернет, няма телевизия. Тишина и аз. Само Aз.


„Неведоми са пътищата Божии“ – как да не благодаря на срещата ми с множествената склероза преди няколко години, че ме накара да спра, да се огледам, да видя къде съм, какво правя, коя съм... Как да не й благодаря, че ме накара да намаля темпото и да се потърся.


Не съм привърженик на лекарствата и затова миналата година състоянието ми ме накара да вляза в интернет и да потърся алтернативни начини за изцеление. Начин да изляза от омaгьосания кръг, в който сама влязох – трудно движение и малко енергия, които ме караха да се движа все по-малко и по-малко, което обезсилваше тялото ми все повече и повече. Не МС беше виновна за това, а „рационалният“ ми ум, който ми казваше – „уморена си, седни, легни, не прави това, не прави онова...“ Омагьосан кръг. И така попаднах на сайта на Биляна Савова и програмата Plan To Be / ПландаБъда. Първото, което прочетох беше – никакъв телефон, никакъв интернет, без телевизия, пълно мълчание. Душата ми запя! Първата ми реакция беше да пиша до сайта и да се запиша.

И приключението започна...


Отидох със страх, че тялото ми е слабо, нямам енергия, как ще играя йога като нямам мускули, като не мога да пазя равновесие – „бла, бла, бла – е това е рационалният ум“ Ако знаеше само как ще се чувствам след 10 дни!

Там разбрах, какво ни причинява непрекъснатият бяг, шум, тревоги, страхове, стрес, мръсотия и непрекъснат поток от безполезна информация – в повечето случаи обикновенното ни всекидневие.


Море, тишина, славеи и програмата: йога - тренировка на тялото и ума, арт терапия – среща със себе си и тъмните ни коридори и страхове, юмейхо масаж – балсам за тялото, медитация – една вълшебна приказка. И всичко това в мълчание, тишина и ритъм.

Денят започваше в 05:30 с гонга на Биляна и вълшебния изгрев. Всяка сутрин беше различен и красив.

Йога. Калина, благодаря ти! Толкова точно и ясно обясняваш всички движения и пози, и ни наместваш. Още първия ден изчезнаха страховете ми – да, не се справях много добре, но поставих началото и всеки следващ ден беше по-добър, по-уверен и по-стабилен. Разбрах, колко важно е движението и макар, че в началото е по-трудно, с времето тялото ми укрепваше и се чувствах все по-стабилна. Походката ми също се стабилизира за това кратко време. Тялото ми се заздрави. А умът ми млъкна - блаженна тишина!

След това закуска – е не можах да му се наситя на този хумус и гуакамоле!

И сега следваше най-голямото предизвикателство за мен (само си мислех, че е йогата) - арт терапията. Срещата със себе си, с тъмните дебри и коридори на собственото ми Аз. Лили, ти си вълшебница! Така умело ни водеше в този лабиринт! Благодаря ти от цялата си душа! Така разчупи стените, с които се бях обградила и ме накара да видя неща и страхове, които ми пречеха от много години - някои от тях виждах, но ми беше по-удобно да се правя, че не ги виждам... Благодаря ти, че го направи по лек и много цветен начин, и особено за морското преживяване.


Нели – моята юмейхо терапевтка – и ти си вълшебница! След няколко дни ме попита как съм, как са краката ми, как ходя... Докато вървя обикновенно мисля как стъпвам, къде стъпвам, как си усещам краката и т.н. Е, след масажа не се бях замислила как са – много показателно! Усещах се по-стабилна, усещах тялото си по-силно.


И вечерта – вечерните медитации. С третата вълшебница – Калина. Благодаря ти, вълшебнице! Пренасяше ни в един друг свят – за мен беше като приказка. Със свещите, срещите с моя Аз, с душата, със свещените места във всеки от нас, с музиката на звънчетата накрая на вечерта... Показа ни, че всеки от нас е една необятна вселена и трябва да се грижим и обичаме всяка частица от себе си. Благодаря ти !


Тези 10 дни наистина промениха живота ми. Станах по-стабилна, усещах тялото си по-здраво, ума си по-спокоен, душата си - усмихната и щастлива. Бях намерила пътя към себе си, пътя към изцелението. Запомних чувството след тези дни и сега, когато изпадна в стресова ситуация просто затварям очи и се потапям в него. Действа! С пълна сила действа. Продължавам да ставам рано – това ми беше много трудно преди. Сега разбрах какво съм изпускала – ранната свежа, тиха утрин и един цял дълъг ден пред мен, по-свеж и по-ведър след йогата, и някак по-цветен!

Биляна – главната вълшебница! Благодаря ти за светлинката в тунела. Благодаря ти за тези 10 дни, които ме срещнаха със себе си и ми пренаредиха приоритетите, които ми дадоха сила и увереност, че всичко е в ръцете ми и тялото ми може да се възстанови, стига аз да му дам възможност за това.



Благодаря, че ми показа какво е човек да повярва в себе си и да се обикне!

БЛАГОДАРЯ!

И мога да добавя само едно: ИСКАМ ПАК!


Теодора Алексиева



МС - Мога Сам и Plan to Be / Generator - ФОНД "АНДРЕЙ"


Ако сте с диагноза множествена склероза и искате да бъдете част от програмата План да Бъда, за да направите първите си крачки към личната ви промяна и за да промените завинаги хода на диагнозата, можете да се възползвате от специалния "Фонд Андрей" - проект на фондация МС - Мога Сам и Plan to Be / Generator. Фондът е създаден в памет на Андрей Аврамов, за който можете да разберете повече ТУК. Този фонд ще съфинансира хора, желаещи да тръгнат по този път. Ще се отделят средства както за програмите План да Бъда и 8for8, така и за ритмична работа с психотерапевт, юмейхо терапевт, йога класове и медитация.


>>> За да кандидатствате, изпратете вашата история и мотивационно писмо на адрес ms@mogasam.org


Има много хора с МС, които минаха през програмите План да Бъда и 8for8 и повечето от тях постигнаха завидни резултати. Но не моментният резултат е важен, а това, че осъзнаха, че преодоляването на такъв здравословен проблем не е работа за един ден и не е в чакането да се намери вълшебното хапче, а работа, която е всекидневна, в ритъм и е комбинация от няколко важни стъпки.


Ками, Катя, Диди, Мина, Мила, Мария, Зори, Наско, Дани, Сиси, Ели, Поли, Гери, Ради... Много са. Благодаря на всички за доверието и смелостта.


>>> историята на Теодора - https://bit.ly/3HJUECp

>>> историята на Даниела - https://bit.ly/334gNw4

>>> историята на .... - https://bit.ly/33clcxe

>>> историята на Мария - https://bit.ly/3qX83QR

>>> 8for8 за хора с МС - https://bit.ly/3eTkGGO


П.П. Споделянето е част от терапията и изисква доста смелост. На някои им трябва повече време, за да го направят. Но със сигурност вече знаят, че колкото по-бързо се излезе от тъмнината на тайната на диагнозата, толкова по-бързо започва обратния процес. Защото, за да бъдем здрави ни е нужна светлината на истината. Към себе си. Бъдете!



Последни публикации

Виж всички
bottom of page