НАЙ-СМИСЛЕНО ИЗЯДЕНИТЕ СМОКИНИ НА ТОЗИ СВЯТ / Мария Стоянчева

Updated: Jan 30


House in Karabunar

“За да се доближиш до себе си, трябва да се отдалечиш от живота си.”

Защо участвах в План да бъда 2019 не искам и да си спомням… Но беше лесно решение. Не беше даже решение, не помня да съм го вземала. Идеята ме срещна няколко дни след фронталния сблъсък с диагнозата множествена склероза.  Всеки минавал през подобно нещо познава усещането… В рамките на минути не, ами секунди, загубваш всякаква представа за действителността… Искаш да не се е случвало, искаш да е вече минало… Някои хора се сриват и не успяват да се вдигнат изобщо, а други – аз съм в това число – се задушават от безсилието, защото не го познават – просто никога не са се чувствали безсилни… И в тази цялата работа им е най-трудно да повярват, че това може и да е по-голямо от тях самите.

Минаха няколко дни… Изпадах в такава ярост, задушавах се от гняв… От къде накъде ще ми обяснява някой аз ще мога ли да ходя… Изкарвах по цял ден пред компютъра в търсене на някакво решение, на някаква посока, в която да тръгна… Първо прочетох за Тюленово (План да Бъда #1), а малко след това видях новите дати за Карабунар (План да Бъда #2). Изобщо не съм го мислила, никакво решение не съм вземала, нищо не ми се струваше по-важно… Трябваше да си сглобя живота отново… Писах веднага, Биляна отговори веднага… и ей така всичко започна.


Нямах търпение да дойде времето за тръгване. Виждах в това преживяване възможност да дезертирам от живота си. Проблемите щяха да си останат вкъщи, времето щеше да спре, а аз щях да си се занимавам с йога и медитация и да имам време да го „измисля“… Такава съм си - за мен всичко има „измисляне“, стига да имаш време и желание. Тази ми настройка не трая дълго и слава богу… това нямаше как да го измисля. Пък и то май нямаше нищо за измисляне… Просто, за да се доближиш до себе си, трябва да се отдалечиш от живота си. Това е единствената правилна посока – отговорите вътре в нас самите.