top of page
calendar_program.png

dm България - първи и успешни с 20 hours mindfulness

Преди точно една година, на този ден през месец март, беше първата среща с екипа на dm България, с която стартирахме корпоративната програма за осъзнаване – 20 hours of mindfulness. В продължение на 10 месеца, в ритмични срещи всеки месец с мениджърския екип на компанията, работихме върху различни теми и практики, насочени към поддържане и възстановяване на менталното и физическото здраве на хората.

dm-1.JPG

Създадох тази програма, защото вярвам, че всеки един човек, във всеки един аспект от живота си, има нужда от всички свои ресурси – социални, емоционални, физически, психически, за да може да се справя с живота си, да живее, да обича, да работи пълноценно и да дава най-доброто от себе си и за общността, и за света. В динамичните времена, в които живеем, създаването на среда на работното място, която да подкрепя психичното и физическото здраве на човека, е постоянен и много отговорен ангажимент, който се променя със същата скорост, както и промените, в които живеем днес. Затова е от ключово значение участието на лидерите в една компания, които да подпомагат и да разбират смисъла и важността на тази задача. Те са хората, които вдъхновяват, мотивират и се застъпват за своите екипи. Дават личен пример, към който да се стремят и останалите.

Щастлива съм, че първата компания, която се довери на програмата и я завърши успешно беше именно dm България. Работата ми с тях започна от една среща с един от техните мениджъри – Евелина Великова, Управител на компанията - “Обучение и развитие” и “Регион Продажби”, която участва в 10-дневната програма за трансформация Plan to Be, a в последствие и в еднодневния й формат 8for8. Като лидер на своя екип, нейният пример бе последван и от екипа. В последствие проведохме и поредица от мотивационни срещи за по-широк достъп до всички служители на dm България от цялата страна. Така постепенно компанията избра и програмата 20 hours of mindfulness за част от своя мениджърски екип. Истината е, че създадох тази програма, мотивирана от желанието на компанията да подкрепи още по-пълноценно и категорично своя екип. А това, което изключително много ме респектира бе личното участие и ангажираност на Андрей Петров, Председател на Борда на управителите с ресори „Експанзия“ и „Продажби“ на dm България.

Да, това е примерът, който е нужен за промяната днес! Било в корпоративния свят или в личния път ... всъщност и в двете полета на живота стои човекът с неговите човешки преживявания, а щом са човешки – значи всички ние сме свързани с тях и преминаваме през същите изпитания по един или друг начин, с едно или друго темпо. Само ако споделяме, ако съпреживяваме, ако се учим и развиваме заедно, само мога да си представя какъв би бил светът за нашите деца и примерът, който ще им оставим. 

БЛАГОДАРЯ от сърце на Евелина, Андрей, Ивета, Вера, Мария, Маргарита, Пламена, Таня, Елина, Валерия, Александрина, Илияна за доверието и за споделеното време и опит! Поклон пред стъпките, които направихте и изминатият път. Съвсем скоро ни предстои следваща среща в най-новата ни корпоративна програма – План 42, която създадохме заедно с Милена Хаджииванова, за превенция на професионалния стрес и бърнаута. Нямам търпение за срещата с целия мениджърски екип на dm България!

dm-last.jpg

И за финал бих искала да споделя обратната връзка на участниците в програмата. Вие сте моето вдъхновение и сила да продължавам да търся и създавам нови решения, с които да подкрепяме хората около нас! Днес 20 hours of mindfulness e част от промяната в редица компании след dm България. Сигурна съм, че ефектът на доминото предстои, а с това и промяната, от която всички ние имаме все по-голяма и осъзната нужда!

С огромна благодарност за доверието,

Биляна

Mненията и обратната връзка

Андрей Петров:

Преди всичко, искам да благодаря още веднъж за възможността да бъда част от тази програма!

 

Честно казано, записах се повече от любопитство, отколкото с очаквания или за да работя върху конкретен проблем. Единственото, което очаквах беше, че ще се докосна до нещо ново...и очакванията ми се оправдаха :)

 

Програмата ми даде много - информация, методи, възможности, въпроси (най-вече за самия себе си). Определено не успях да "взема" и обработя всичко, което ми беше дадено,...но аз знам къде да го потърся, когато ми е нужно. Научих доста неща за себе си и за другите...и може би за себе си от гледната точка на другите. Смятам, че тук още повече доразвих някои свои качества, като емпатията си например...както и да се вглеждам повече в себе си (дали пак ще се хвана, че опитвам да "мултитасквам" или пък дали не "осъждам" някого).

 

И още нещо... Има един шеговит израз за лошото време, който гласи "навън не е за мъже" :) Аз бих го перифразирал: "Програмата не е (само) за жени". Като цяло, мъжете по-рядко се впускаме в подобни предизвикателства. Може би защото си мислим, че сме силни (или защото исторически или генетично ни е заложено да сме такива) и не искаме да си признаем, че понякога имаме нужда от съдействие, от поглед навътре в себе си, или просто от спирачка. Определено, в тази програма може да се намери и от трите, както и още много отговори...и въпроси, които да ни накарат да търсим отговорите.

 

Ако трябва да обобщя в едно изречение: Програмата дава страшно много, а всеки сам решава дали, кога и колко ще вземе за себе си!

 

Благодаря още веднъж!

bottom of page