plantobe_logo_web.png

ТЕРАПИИ И ПРАКТИКИ

На лечителската кръгла маса на Plan to Be са поканени доказани специалисти в сферите на йога, юмейхо, медитация и арт терапия. Заедно ще въведем ред в хаоса на тялото, заменяйки ежедневните реакции на стрес с реакции на релаксация, променяйки цялата физиология на организма. Всичко е проста биохимия. Трансформиращата програма на Plan to Be включва ежедневни сутрешни и вечерни йога практики и медитативни сесии водени от Калина Радичева, а в течение на деня – юмейхо и арт терапии.

ЮМЕЙХО

Всеки участник ще се посвети на своето 10-дневно юмейхо преживяване с помощта на персонален опитен юмейхо терапевт.
 

Юмейхо е една от забележителните холистични терапии на съвремието, но корените й са древни. Изградена е от 100 базови похвата, които последователно и хармонично се прилагат върху цялото тяло на пациента. Похватите се разпределят в две основни техники: масажни и наместващи. Прилагането им цели да премахне натрупаното в тялото напрежение, да отпусне напрегнатата и да стимулира вялата мускулатура, да раздвижи и намести ставите, да приближи цялата структура на тялото към изгубената симетрия и в крайна сметка да събуди самооздравителния механизъм на организма. Да се прилага Юмейхо многократно и на ритмични интервали е от изключително значение. Само ритъмът и повторението могат да променят трайно дълбоко вкоренените в системата болестотворни модели на движение, живеене и мислене.

ЙОГА

Йога е древна осемстъпкова система за комплексно развитие на личността. Многото значения на думата Йога в Санскрит разкриват дълбочината на тази ненадмината и до днес в своята изчерпателност и мъдрост наука: съюз, единение, оцялостяване, впряг, робство… свобода. Практиката на Йога избистря образите на въпросите, които населяват съзнанието ни, често хаотични и мъгляви: какво ни сковава, защо ни боли, от какво се страхуваме, вярваме ли, че свободата и щастието са възможни, как да ги постигнем.
 

През опитността Йога в 10-те дни на Plan to Be ще ни води Калина Радичева. Зад гърба си Калина има 26 годишна йога практика, завършен курс за учители по йога в Ришикеш, Индия (2010) и две посвещения от нейните учители: в мантра и символ през 2008 и в духовно име през 2010. Калина е и Юмейхо терапевт и преподавател с 5 дан. Юмейхо практиката задълбочава нейното разбиране за терапевтичния индивидуален подход при практикуването на йога.


МЕДИТАЦИЯ

Вечерната практика ще посветим на медитацията и на пранаяма – дихателните практики в йога. Медитацията е събиране на фокуса, тя е наблюдение на микрокосмоса, целепоставяне в тишина, спокойствие и доверие, молитва, която достига своя адресат – Бог, Висш Аз, сфера на свободната воля – както и да го разбира медитиращия.
 

Цялостният контекст, в който ще разположим вечерната пранаяма и медитация, ще ни води към усвояването на това безценно умение: 10-дневен живот в мъчание, ритмична работа с физическото тяло и ежедневна арт терапия.

АРТ ТЕРПИЯ
 

Освен юмейхо терапиите, йога практиките и медитациите, в програмата са включени и упражнения за подобравяне на концентрацията, за трениране на издръжливост и търпение, за придобиване на по-добра увереност, решителност и способност да генерираме нови идеи. Инструкциите на всяко упражнение ще бъдат обяснявани в момента на изпълнение или непосредствено преди това.

ПРОГРАМА ЗА ТРАНСФОРМАЦИЯ
ПЛАН ДА БЪДА
10 ДНЕВНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО
Plan to Be e трансформираща лечебна програма, разработена от Биляна Савова.

 
 
10 дни
10 човека
10 юмейхо терапии
1 цел: промяна
Plan to Be#3 / 20.04 - 01.05
Plan to Be#4 / 01.05 - 07.05
Plan to Be#5 / 12.10 - 23.10